Menu

Lepelaar

Lepelaar


Foto: Natuurmonumenten, Koos Dansen

Dankt zijn naam aan z'n lepelachtige snavel. Die gebruikt hij, heen en weer 'maaiend', om kleine vissen en andere waterdiertjes op te jagen. Dan hapt hij ze met een snelle beweging uit het water. Hij broedt in Europa op een beperkt aantal plaatsen, waaronder in Nederland. Hij kiest moerassige gebieden, dichte rietkragen of moeilijk bereikbare struiken. Rond 1970 was de lepelaar hier bijna uitgestorven, nu broeden als mooi resultaat van natuurbescherming weer meer dan duizend exemplaren in Nederland.

< VORIGE
Naar boven